De waarheid van een koe

Morgen speelt Ajax de finale van de Europa League tegen Manchester United. Ajax wint! Althans volgens Sijtje. Deze zogenaamde WKoe heeft in het verleden al heel wat goede voorspellingen gedaan. Op haar fanpagina op Facebook zien we hoe Sijtje de stal uit sjokt op weg naar twee voederbakken met daarop logo’s met de namen van de twee voetbalgrootmachten.

Je kunt allerlei theorieën loslaten op Sijtjes keuze voor Ajax. Je zou kunnen vermoeden dat haar baasje stiekem wat lekkers in die ene emmer heeft gestopt, of juist een afschuwelijke ruftlucht in de andere emmer. Misschien heeft het iets met kleur of vorm vandoen. Of is de koe simpelweg dyslectisch en kiest ze daarom het kortste woord?

Net als andere mensen maak ik in het leven afwegingen. Werken voor het geld of voor de voldoening? Een cracker met sandwichspread of een cracker met pindakaas? Maar voorspellen is iets heel anders – hoewel je bijvoorbeeld geen animale intuïtie nodig hebt om te orakelen dat Donald Trump zijn ambtstermijn niet zal volmaken. (UPDATE: dit is wonderwel gebeurd!)

Stel nou dat Ajax morgen echt wint! Kunnen we Sijtje dan niet snel uitnodigen op het Binnenhof om de snuffelende politici te helpen met de formatie? Het rund staat vast te trappelen om een eind te maken aan dat oeverloze geneuzel en zal kiezen uit twee emmers: rechts of links. Tegelijkertijd ben ik bang dat een of andere onverlaat snel een koetjesreep in die ene emmer stopt.

WKoe Sijtje