Wat is eigenlijk een rimpel?

“Wat is eigenlijk een rimpel?”, vroeg iemand.

Dat als je ouder wordt rimpels krijgt en meestal wijzer wordt, hoefde ik niet uit te leggen. Maar je hebt ook de expressie-rimpels, die ontstaan als gevolg van gelaatsuitdrukkingen. Zo kan het fronsen van de wenkbrauwen leiden tot een groef tussen je ogen, bijvoorbeeld als je vaak iets afkeurt.

Mensen die botox laten inspuiten, zijn niet meer in staat om te fronsen. Die kunnen hun afkeuring alleen nog maar verbaal uiten. Botox wekt dus agressie op bij de gebruiker. Daarentegen kan overmatig botox-gebruik leiden tot rimpels bij degene die er tegenaan moet kijken.

Denk bij mijn rimpels eerder aan een golving in het water: een klein steentje in het midden van de vijver. Een rimpel in de vorm van een kras op papier of een streek op linnen. Een vrije manier om mezelf te uiten.

Een kleine observatie over het leven van alledag of verbazing over de wereld om ons heen. Met een glimlach, een knipoog of misschien een brok in de keel. En als een lezer zich door die rimpels laat verwonderen of ontroeren, is dat mooi meegenomen.

Fronsen mag best (zolang je je kraaienpootjes maar koestert). We leven immers in een vrij land. Gelukkig maar.

Rimpel in het water