Struikelen over de betonblokken

Vorig jaar overleden 76.817 Nederlanders. Kanker is met 21.601 de grootste boosdoener, hart- en vaatziekten volgen op de voet met 20.483 slachtoffers. Dode landgenoten als gevolg van terroristische aanslagen komen niet voor in de statistieken van het CBS.

Desondanks woeden in grote steden felle discussies over het wel of niet plaatsen van obstakels om onvrijwillige aanrijdingen met gemotoriseerd verkeer op drukke straten en pleinen te voorkomen. Bij Hoog Catharijne in Utrecht en De Markthal in Rotterdam zijn inmiddels betonblokken geplaatst.

Het is begrijpelijk dat de emoties hoog oplopen nadat idioten in Nice, Berlijn en Barcelona dood en verderf zaaiden, maar angst is een slechte raadgever. In de Catalaanse stad riepen duizenden mensen tijdens een mars in koor ‘Wij zijn niet bang!’. Wilden zij misschien henzelf daarvan overtuigen? Zo’n massale boodschap zal hooguit de potentiële terrorist motiveren.

Naast opzettelijke aanrijdingen, zie je de laatste tijd gestoorde gasten die met een mes insteken op voorbijgangers. Moet de overheid dan maar steekvrije vesten uitdelen als je het stadscentrum bezoekt? Kwaadwillenden vinden altijd wel een manier om de aandacht te trekken.

Media moeten na een aanslag nooit meer de namen van de daders noemen. Dat is veel effectiever dan het plaatsen van palen, bakken of blokken, die de omgeving ontsieren. In 2016 overleden 2.267 Nederlanders als gevolg van ongelukkige valpartijen. Door het plaatsen van al die obstakels zal het aantal doden alleen maar toenemen.

Betonblokken