Lijfstraffen voor hackers

Vandaag werd mijn laptop besmet door een hardnekkig virus. Pas drie uur later was het kreng verwijderd. Je kunt beter een worm in je darmkanaal hebben dan op je computer. Hoewel ik de goden niet wil verzoeken.

Natuurlijk was ik blij, maar sinds mijn recente overwinning op de techniek denk ik na of – en vooral hoe – we een dergelijk probleem opvoedkundig kunnen tackelen. Ik ben mordicus tegen elke vorm van geweld, maar lijfstraffen zijn mijns inziens in bepaalde gevallen te overwegen.

Om kwart over één dacht ik nog aan stokslagen. Naarmate de frustraties opliepen, nam mijn wens voor zwaardere vergelding evenredig toe. Van middeleeuwse afranselwerktuigen als geselkat en bullenpees tot en met hedendaagse martelmethoden als voetbalstadions bouwen in Qatar en het volgen van het Twitter-account van Donald Trump.

Ik weet dat een slimme, kwaadwillende hacker niet snel in de kraag wordt gevat. Maar mocht er ooit een gepaste straf worden uitgedeeld, adviseer ik het verplicht eten van een stuk of dertig Canadese walnoten. Dat werkt beter dan een halve liter wonderolie en je hebt nóóit meer last van wormen. Totdat je er zelf eentje op je eigen laptop krijgt. Bout-Rus!