Eén vlinder maakt nog geen zomer

De vleugels van een vlinder in Brazilië kunnen maanden later een tornado in Texas veroorzaken. Een kleine storing in de atmosfeer heeft moeilijk voorspelbare gevolgen.

Een drukbezochte vlinderstruik biedt geen enkele garantie voor enige verkoeling. Mocht de zomer straks volledig in het water vallen, is dat geen reden om je vlinderstruik dan maar snel om te zagen.

Als ergens een vliegtuig is neergestort, hoor je altijd wel iemand die op het laatste moment ‘toevallig’ niet meevloog. Door een ziek familielid of een slecht voorgevoel. Hier is geen sprake van het vlindereffect, maar van determinisme: lot en gedrag worden bepaald door de omstandigheden. Zo kan je goede smaak door je directe omgeving zijn aangetast en bezoek je opeens een concert van De Toppers.

Toeval kan ook een betekenis hebben. Je loopt een winkel binnen en het voorwerp dat je nodig hebt, valt van het schap, precies voor je voeten. Je denkt aan iemand die je al jaren niet meer hebt gesproken en juist op dat moment gaat de telefoon.

Laatst was het toeval mij gunstig gestemd. In de supermarkt viel prompt een zak asperges voor mijn voeten (als de vakkenvuller geen ruzie had gehad met zijn moeder was dat vast niet gebeurd). Ik wilde eigenlijk bloemkool kopen, maar het is een begin. ´s Middags wachtte ik tevergeefs op telefoon.

Ondertussen blijf ik hopen op nog meer toeval.