Vloggen voor een rookworst

Naast het verkopen van spullen met eenheidsprijzen doet de Hema soms onderzoek. Wat blijkt? Maar liefst 39 procent van de middelbare scholieren  ziet voor zichzelf een professionele carrière als vlogger weggelegd. Het concern gaat deze zomer zelfs cursussen aanbieden. Deelname is gratis wanneer je een rookworst als microfoon gebruikt.

Voorlopig zijn de studies geneeskunde, criminologie en International Business Administration het meest populair. Het lijkt een kwestie van tijd dat hogescholen een studie vloggen in hun aanbod opnemen. Het voordeel daarvan is dat er geen gebouw meer nodig is, want docenten gaan op YouTube vloggen hoe je leert vloggen. Studielening, gratis OV en collegegeld zijn verleden tijd. Het bedrag dat vrijkomt, wordt gebruikt voor de behandeling van internetverslaving.

Nu moet je de rol van onderzoeksbureau Hema niet al te serieus nemen, maar toch zijn de bevindingen een teken aan de wand. Er zijn tegenwoordig al meer coaches dan mensen die zich laten coachen en meer ‘deskundigen’ dan discussiethema’s. Maar als straks vier van de tien mensen tegen een beeldscherm staan aan te lullen, zal de wereld nog sneller ten onder gaan aan zelfoverschatting en stompzinnigheid.

Dan kun je beter iets zinnigs als geneeskunde en criminologie gaan studeren: eerst snijden in lichamen, dan onderzoeken wat er mis is. En de populariteit van allerlei business-studies suggereert dat je echt veel geld gaat verdienen. Dat maakt mij intens gelukkig: er komen steeds meer rijke mensen die arme mensen kunnen helpen.