Een loser als dubbelganger

Donald Trump uit de Amerikaanse stad Washington lijkt zo sprekend op Dolores Leis Antelo uit het Spaanse dorp Nanton dat hun foto’s viral zijn gegaan. Iedereen blijkt een dubbelganger te hebben, al moet hij daarvoor een zonnebankkuur nemen en vuile handen maken.

Mensen in de publiciteit vallen eerder op. Hoe relativerend moet het voor sommige Bekende Nederlanders zijn om te ontdekken dat je dubbelganger een nog grotere loser is dan jijzelf? Maar je dubbelganger kan ook een dier zijn: Vladimir Poetin is een hond. Soms is je dubbelganger een tekenfilmfiguur: denk aan Mark Rutte en Pinokkio.

Het kan slechter. Mijn dubbelganger woont bij mij in de wijk. Regelmatig word ik onderweg gegroet door volstrekt onbekenden of aangesproken in de supermarkt. Eerst dacht ik dat ze me gewoon aardig vonden, maar ze denken werkelijk dat ik iemand anders ben. Pas nadat ik vroeg hoe die man heet, weet ik zeker dat ik niet schizofreen ben.

Sommige mensen willen graag een superheld als dubbelganger. Volgens een Brits onderzoek presteren kinderen beter als ze een Batman- of Superman-pak dragen. Maar de vraag is of de omgeving dan ook meer van zo’n kind verwacht.

Nee, het is beter een loser als dubbelganger te hebben. Dat geldt voor die Spaanse boerin, de niet-bekende Nederlander, die hond en Pinokkio. Geloof me, als ik mijn dubbelganger binnenkort tegenkom, zal snel duidelijk worden wie van ons beter kan gaan verhuizen.